Grondlegger van het moderne karate

Gichin Funakoshi

Funakoshi werd geboren op 10 november 1868 in de stad Shuri te Okinawa. Het eiland Okinawa behoorde in die tijd tot Japan. Zijn oorspronkelijke familienaam was Tominakoshi, wat later veranderd werd in Funakoshi.

Als kind had hij een zwakke gezondheid. Tokashiki, de dokter van de familie, behandelde hem met kruiden om zijn gezondheid te versterken. De dokter raadde de familie aan om Funakoshi onderricht te laten nemen in Karate. Op school raakte hij bevriend met de zoon van karatemeester Anko Asato. Die introduceerde hem bij zijn vader. Asato nam Funakoshi aan als leerling van het Shuri-te Karate.

http://karateverenigingkanku.nl/wp-content/uploads/2018/02/Gichin-Funakoshi-2-190x285.png

Omdat het beoefenen van Karate in die tijd officieel verboden was door Japan, trainden karateka in Okinawa ’s nachts in het geheim. Nadat hij vele jaren bij Asato in de leer was geweest, raadde die hem aan om zijn training bij Anko Itosu voort te zetten. Daarnaast heeft hij nog les gekregen van Sokon Matsumura. Hij volgde ook enkele gastlessen bij leraren Kanryo Higaonna en Seisho Aragaki (meesters in de Naha-te karatestijl).

Naast karate had Funakoshi een grote interesse in literatuur, poëzie en kalligrafie. Zijn dichtersnaam Shoto betekent ‘wuivende pijnbomen’. Hij kwam op deze naam tijdens zijn lange wandelingen door het bos, waar hij inspiratie opdeed voor zijn gedichten.
Het ruisen van de pijnbomen gaf Funakoshi inspiratie voor zijn gedichten en de nodige rust voor het beoefenen van karate.

Gichin Funakoshi wordt aangezien als de grondlegger van het moderne karate. 

Visie

De visie van Funakoshi over wat Karate juist zou moeten zijn, is eenvoudig en duidelijk. Hij staat verwoord in onze Dojo Moto en wordt aan het begin van de training opgezegd.

 

“Het uiteindelijke doel van Karate-Do is geen overwinning of nederlaag,

Maar verbetering van het karakter van de beoefenaar.”

Deze waarden zitten ook vervat in zijn gedragsregels (Dojo-Kun). De versie van de Dojo-kun zoals die bij Kan-Ku Dojo wordt geleerd en aan het einde van de training wordt opgezegd.

“Streef naar perfectie van je karakter

Verdedig de weg van de waarheid

Kweek een mentaliteit van inspanning

Houd de principes van etiquette in ere

Bewaak jezelf tegen overmoedigheid “

Shotokan

Shotokan is de meest verspreide karatestijl die ontwikkeld werd door Gichin Funakoshi. Zijn zoon Gigo moderniseerde de stijl. Het waren de studenten van Funakoshi die zijn karatestijl de naam ‘Shotokan’ gaven.
De naam betekent letterlijk ‘School van Shoto’, naar zijn dichtersnaam.

Shotokan karate bevat drie onderdelen: Kihon (basistraining),
Kata (verschillende techniekseries) en Kumite (gevecht).
De lage, diepe standen en de harde technieken vormen de basis voor de stijl.